Satın Aldığım Adaklık Kurbanın Kuyruğu Ufaltılmış. Böyle Bir Hayvandan Adak Olur Mu?

Soru:
Satın Aldığım Adaklık Kurbanın Kuyruğu Ufaltılmış. Böyle Bir Hayvandan Adak Olur Mu?
Cevap:
Adak adamaya elverişli olacak hayvan kurbana elverişli hayvanla aynı şartları barındırmaktadır. Bununla alâkalı kaynaklarımıza baktığımızda temel olarak 7 veyâ 8 tane şartın oluşmaması gereklidir.

1- Hayvanın yaşını (küçükbaş hayvanlarda 1, büyükbaş hayvanlarda 2 yılı) doldurmuş olması gerekir. Ancak koyun 6 aylık olup da cüsse itibarıyla 1 yılını doldurmuş gözüküyorsa bundan da kurban olabilir.

2- Bu hayvanın yürüyemeyecek derecede topal olmaması gerekir. Böyle bir hayvandan kurbanlık olmaz, dolayısıyla adak da olmaz.

3- Hayvanın gözlerinde bir engel olmaması yani gözleri görür olması gerekir. Hatta bir gözü dahi “âmâ” olsa böyle bir hayvandan kurban olmaz. Hattâ ve hatta bir gözü tamâmıyla görme işlevini yitirmeyip ekseriyet itibarıyla görme işlevini yitirmiş ise yine böyle bir hayvandan kurban olmayacaktır.

4- Hayvan çok şiddetli bir şekilde hasta olmamalı (o derece ki hastalık zayıflamasına etken olmuş ise) böyle bir hayvandan da kurban olmayacaktır.

5- Çok şiddetli zayıflık olmamalıdır. Kaynaklarımızda ‘kemiğin iliklerine varıncaya kadar” zayıflamış olması ki kurban kesmekteki gâyelerden bir tanesi ettir. Böyle bir durumda buna halel gelecektir. Böyle bir hayvandan da kurban olmayacaktır.

Hayvanın kulakları veyâ kuyruğunun ekserîsi veyâ yarısı kesik olmayacaktır. Eğer ekserîsi veyâ yarısı kesik olursa zâhirî olarak bakıldığında “uzuvda noksanlık var” kabûl edilir ve böyle bir hayvandan kurban olmayacağı ifade edilir. “Zâhîru’r-Rivâye” kitaplarında mutlak anlamda boynuzu kırık olan hayvanın kurban olabileceğinden bahsedilir. Hanefî mezhebine baktığımızda mutlak anlamda “boynuzu ister kırık olsun, ister hiç olmasın, ister kopmuş olsun” böyle bir hayvan kurbana engel değildir.

Kuyruk, oluşumu itibarıyla bağlansa ve oluşmasına engel olunsa yine de bundan kurban olmayacaktır. O hayvan normalde kuyruklu bir hayvanken bir şekilde kuyruğu olmaz ise o hayvandan kurban olmaz. O hayvanın cinsinde ne kadar bir kuyruk olması gerekiyorsa o kuyruğun yarısı gitmiş olmayacak, kural budur. Diğer şart ise hayvanın sütünün hastalık neticesiyle kesilmiş olmamasıdır. Kitaplarımızda “sütünün kurumaması” şeklinde geçiyor.

İbn-i Abidîn Rahimehullâh’a göre hayvanın sütten kesilmesi eğer bir hastalıktan kaynaklanıyorsa kurbana elverişli olmadığı ama hastalıktan kaynaklanmayan yaş, gıda vs. etkenlerden kaynaklanıyor ise bu sütten kesilmiş kabûl edilmez, böyle bir hayvan kurban olabilir ama hastalık netîcesiyle sütten kesilmiş ise böyle bir hayvan kurban olmaya elverişli değildir. Dolayısıyla adak olarak da kesilmesi mümkün değildir.

Bu hayvanın memelerinin ekserîsi ve hattâ yarısı işlevini yitirmiş olmamalıdır. Tıkanmamış kurumamış, ufalmamış, kopmamış olmalıdır ki büyükbaş hayvanlarda dört meme vardır. Bunların iki tânesini yitirmişse bu hayvandan kurban olmayacaktır. Küçükbaş hayvanlarda iki meme vardır. Bunlardan bir tanesini yitirmişse bu hayvandan kurban olmayacaktır.

Kitaplarımızda “diş ve dil hayvanın yemesiyle alâkalıdır, eğer dişinin olmaması yemesine etken ise gelişmesine mânî olacaktır ki kurban olmaya engeldir. Yemesine engel değilse ki bunu büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda farklı söylüyorlar. Böyle bir durumda dişinin eksik veyâ fazla veyâhut kırık olmasının bir önemi olmayacaktır. Hayvan bu 8 şartı barındırıyorsa kurban olabilir, “adak” olarak da kesilebilir.

Kaynakça

İsmailağa/Lalegül TV – Fatih Kalender Hocaefendi
Bilgi İçeriği

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Picture of İbadet Rehberi
İbadet Rehberi

İlim, Amel ve İhlas; Yaratılış Gayemizi Anlamak ve Anlatmak İçin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yeni ve güncel içerikleri takip etmek için Telegram kanalımıza takılabilirsiniz.
İsmailağa ve Lalegül Dergileri
Cübbeli Ahmet Hoca Sohbetleri
Cübbeli Ahmet Hocanın Kitapları
Sosyal Medya Tasarımları
Telegram Icon Telegram Kanalımıza Katıl